Łagodzi bóle reumatyczne, a także uporczywe zapalenie zatok…

Gorczyca to nie tylko przyprawa w kuchni. Dodawanie gorczycy do marynat, oprócz smaku, przeciwdziała psuciu się przyrządzanych produktów. Gorczyca biała i czarna to również ceniony na wielu polach środek leczniczy. Grecy i Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak. Pitagoras radził przykładanie plastrów gorczycowych na rany spowodowane ukąszeniem węży i skorpionów. Śluz gorczycowy łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka. Nasiona połknięte w całości pęcznieją w jelitach, a tym samym regulują ich pracę. Łagodzi bóle reumatyczne, a także uporczywe zapalenie zatok – w takich przypadkach wierzący w leczniczą moc gorczycy przykładają umieszczone w woreczkach i ogrzane nasiona w miejsca bolące.  Uwaga! Absolutnie niewskazana dla chorych mających problemy z tarczycą! Zawiera substancje wolotwórcze. Ostrożnie stosuje się również w przypadkach cukrzycy – obniża poziom cukru. Olejek gorczycowy w połączeniu z terpentynowym i kamforowym ma działanie przeciwbólowe w nerwobólach.

W medycynie ludowej wykorzystywany jako remedium na dolegliwości żołądkowe, reumatyczne oraz choroby skóry.

 

Pracownicy muzeum podczas badań terenowych zapisali:

 

„Jak kogo postrzykło, to się robiło placek z utartego

chrzanu, żytniej mąki i gorczycy, i to przykładali.”

Teczka 175, Ocieka, Katarzyna Opiela l. 82

 

„Tradycyjnie, w Wielki Piątek robiono olej z „goszczycy”.

Olej ten miał właściwości lecznicze, pomagał

na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Nawet

w razie skrętu kiszek pili go ludzie.”

Teczka 207, Krzywe, N.N.

Skip to content